Online Trainingen populairder dan ooit
De situatie van de afgelopen weken heeft een flinke streep door een aantal doelstellingen gehaald voor veel ondernemers. De omzetten zijn in een aantal branches dramtisch laag en zullen dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer hersteld worden. Maar waar verliezers zijn, zijn ook altijd winnaars. In dit geval zijn dat de aanbieders van online trainingen. Online trainingen waren al van grote toegevoegde waarde voor ondernemers die hun klanten meer wilden bieden dan de één-op-één begeleiding. Zij kenden de voordelen van het trainen op afstand, zoals plaats- en tijdonafhankelijk.
Thuiswerken
Nu de meeste mensen gedwongen thuis moesten blijven, gingen alles en iedereen online. Ook de fysieke training. Via Teams, Hangout of Zoom volgden deelnemers de training vanuit hun eigen huiskamer of thuiskantoor. En het ging verder: ze gingen op zoek naar nieuwe online trainingen . Soms voor de lol (“Hoe bak je de perfecte appeltaart”), vaker om van de nood een deugd te maken en te werken aan hun persoonlijke (“Mindfull je dag starten”) of professionele ontwikkeling (“Haal meer met LinkedIn”).
Het meest interessante aan deze ommezwaai is… dat het niet meer overgaat. De ontdekking van trainers en deelnemers dat online duidelijke voordelen biedt – meer dan van tevoren gedacht – stelt een veel grotere groep ondernemers open om online te gaan met hun aanbod. En deelnemers omarmen dat.
Voor deelnemers blijken online trainingen ook ideaal. Immers:
- Ze bepalen zelf waar en wanneer ze een training volgen; Doen dat in hun eigen tempo;
- Ze worden niet geconfronteerd met een groep mensen met wie ze niks hebben;
- Er is geen gedoe met dieetwensen;
- Ze hoeven niet meer op een bepaald moment in een hotel of conferentieoord ‘ergens in het midden van het land’ aanwezig te zijn;
- Ze hoeven niet in de file om op uitgerekend die toch al overvolle dinsdag of donderdag (favoriete dag voor trainingen) zich te melden in dat hotel of conferentieoord;
- En ze worden al helemaal niet verplicht om na een lange week op een bijna-weekend- vrijdag tot 17:00u een saaie, lange training te volgen, wat het heilige weekend ernstig verkort.
Twee stromingen
Als het gaat om het online aanbod, zijn er twee type trainingen. De eerste type training zijn de trainingen en workshops die van oorsprong live gegeven werden in een fysieke trainingsruimte. Deze training wordt nog steeds live gegeven, maar nu via een beeldverbinding, zoals Zoom, Teams, etc. De tweede type training is de puur Online Training. Een deelnemer krijgt toegang tot een online leeromgeving waar het lesmateriaal klaar staat. Er is vaak geen contact met de trainer en/of andere deelnemers.
Fysieke training online
Wanneer een bestaande fysieke training online gegeven wordt , zal zoveel mogelijk de bestaande werkwijze toegepast worden met een aantal aanpassingen voor de online omgeving. Fysiek samen in een ruimte werkt natuurlijk heel anders dan via een webcam in de huiskamer. Dat vraagt van de trainer dat hij/zij op de hoogte is van diverse online middelen voor een training, wat wel en niet werkt en hoe je optimaal gebruik kunt maken van het platform waarmee je werkt. Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.
Voordelen
Ten opzicht van de fysieke variant kent de online variant een aantal voordelen:
- De training kan opgenomen worden om later nog eens te bekijken (wie geen opname maakt, mist de essentie van online trainen);
- Er is geen reistijd, file of vertraging van deelnemer of trainer;
- De deelnemer kiest een eigen comfortabele ruimte;
- De deelnemer bepaalt zelf de lunch;
- De training kan over meerdere sessies worden uitgesmeerd met tussentijdse opdrachten;
- Snel inspelen op feedback uit de groep;
- Het dwingt de aanbieder om de training weer eens kritisch onder de loep te nemen.
Nadelen
Er zijn natuurlijk ook nadelen:
- Nog altijd op een vast tijdstip aanwezig zijn,
- Geen fysiek contact waardoor moeilijker te peilen hoe een deelnemer de training ervaart,
- Minder flexibel om vaardigheden te oefenen met elkaar,
- Kortere spanningsboog bij deelnemers (sneller afgeleid door mail, telefoon, huisgenoten),
- Minder ruimte voor informeel leren.
Puur Online
Wanneer een deelnemer zelfstandig een training volgt via een online platform, spreken we van een pure Online Training. De training wordt online aangeschaft en gevolgd waar en wanneer de deelnemer wil. Al het materiaal staat op een plek op een online platform. Dit type training is ideaal voor kennis-overdracht waarbij video’s het meest populair zijn. Maar een online training kan zeker ook ingezet worden voor vaardigheden leren, mits de trainer zelf over voldoende didactische vaardigheden beschikt.
Voordeel
- Trainer hoeft maar een keer al het materiaal te ontwikkelen; kan daarna eindeloos gevolgd worden;
- Er zijn geen kosten voor locatie, reizen, annuleringen;
- Wijzigingen worden op een plek centraal direct voor alle deelnemers doorgevoerd;
- Deelnemer bepaalt zelf de tijd en plaats waar hij/zij de training wil volgen;
- Deelnemer bepaalt het eigen tempo;
- Deelnemer kan stoppen en opstarten wanneer het uitkomt (geen probleem als deelnemer wordt onderbroken door telefoon, mail of huisgenoot).
- Mogelijkheid om een onderdeel eindeloos te herhalen;
Nadeel
- Er is geen of nauwelijks contact met de trainer en andere deelnemers;
- Vraagt meer discipline van deelnemer om door te zetten;
- Afhankelijk van kwaliteit van het materiaal;
- Afhankelijk van een goede internetverbinding, laptop/computer;
- Feedback vaak pas achteraf.
Blended Learning
Er is nog een derde optie: de combinatie van deze vormen. Online waar het kan, fysiek of live waar het moet. Dat noemen we Blended Learning. Deelnemers hebben toegang tot trainingsmateriaal, zoals video’s, via een online platform. Met dat materiaal kunnen zij zich voorbereiden op een onderwerp dat vervolgens tijdens een live (kan zowel online als offline zijn) bijeenkomst wordt behandeld. Deze mix is zeer geschikt wanneer het onderwerp complex is en persoonlijke aandacht voor de deelnemer vraagt.
Voordeel
- Deelnemers bereiden zich in hun eigen tempo, tijd- en plaatsonafhankelijk voor;
- Tijdens de live bijeenkomst kan direct de diepte ingegaan worden, de materie is al bekend;
- Er is afwisseling in het aanbod;
- Het is voor een deelnemer makkelijker om de training helemaal te volgen;
- Daardoor wordt het maximale uit de training gehaald.
- De kosten blijven tot een minimum beperkt;
- Er kan gesegmenteerd worden met uitsluitend Online Training en als extra uitbreiding een live sessie.
Nadeel
Aan deze vorm van trainen zitten dezelfde nadelen als bij live online of volledig online. Omdat er nu gekozen wordt voor een blended variant, kunnen de nadelen tot een minimum beperkt worden. De trainer bepaalt immers welk gedeelte online en welk gedeelte live gegeven wordt om tot de ideale mix te komen. Er wordt altijd gekozen voor de meest effeciente en effectieve vorm. Zo kan je dus ook stellen dat alle voordelen van live online en van volledig online van toepassing zijn.
Als ik dan toch een nadeel moet noemen: deze vorm van trainen vereist een goede aansluiting van het online onderdeel op de live bijeenkomsten. Het is niet handig om tijdens de live training toch nog de theorie te herhalen, omdat deelnemers zich niet hebben voorbereid. Ook wil een deelnemer de bestudeerde stof terugzien in de live sessie. Om een dergelijk programma goed samen te stellen, vraagt het kennis van de trainer van zowel online trainen als live trainen.
Begeleiding
Het Online Trainingsinstituut biedt begeleiding bij het ontwerpen en bouwen van alle vormen van Online Trainingen. We helpen bij de didactische kant van het ontwikkelen maar ook heel praktisch met het bouwen van de training in een online omgeving.
Nieuwsgierig naar wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Dan bespreken we samen op welke manier jouw training het best tot haar recht online komt.