Hét Online Trainingsinstituut

Q & A

 

Met een goed idee voor een Online Training ben je er nog niet. Ongetwijfeld zijn er vragen over haalbaarheid, uitvoering en techniek. Heb je na het lezen van deze Q & A nog vragen? Aarzel niet contact met ons op te nemen.

Hét Online Trainingsinstituut

Q & A: Training opzetten

Waarom zou ik een Online Training opzetten?

Online Trainingen zijn een slimme manier om grote groep deelnemers te bereiken die niet direct bij elkaar zitten. Vaak zitten deelnemers of medewerkers verspreid door het land en zeker in deze tijd van Corona, werkt iedereen voornamelijk vanuit huis.

Online Trainingen zijn tijd- en plaatsonafhankelijk. Daarom zijn deze trainingen juist nu perfect om klanten en/of medewerkers op de hoogte te blijven houden van ontwikkelingen. Of om in deze tijd deelnemers extra middelen aan te bieden om zichzelf te blijven ontwikkelen. Een deelnemer kan de Online Training in zijn of haar eigen tempo volgen. Hij of zij kan dan ook zelf bepalen waar en wanneer de Online Training wordt gevolgd en hoeveel tijd hieraan wordt besteed per dag, week of maand.

Er zijn verschillende type trainingen geschikt om in te zetten, afhankelijk van het doel. Het Online Trainingsinstituut bekijkt samen met jou en/of je bedrijf hoe een Online Training past bij jullie strategie.

Voor wie is een Online Training geschikt?

Online Trainingen zijn geschikt voor bedrijven die regelmatig kennis willen overdragen omdat bijvoorbeeld producten, processen of procedures wijzigen. Ook voor het toepassen van een nieuw product, zijn Online Trainingen heel geschikt. Met gebruik van beeldmateriaal, een toelichting en voorbeelden, kan op afstand een instructie worden gevolgd en daarna kan de deelnemer deze zelf toepassen.

Dit soort type trainingen worden Do It Yourself (DIY) trainingen genoemd. Ze vragen weinig inbreng van een trainer of leverancier nadat de Online Training eenmaal is ontwikkeld en gelanceerd.

Online Trainingen zijn wat minder geschikt als het gaat om trainen van vaardigheden waarbij houding en gedrag een rol spelen. Dat wil niet zeggen dat ze niet ingezet kunnen worden. Integendeel! Een online onderdeel in de training kan worden ingezet ter voorbereiding of als naslag van de live training. Dat bespaart veel tijd op het moment dat een groep live bij elkaar komt. We noemen deze mix Blended Learning.

Het Online Trainingsinstituut adviseert je graag welke vorm het meest geschikt is voor jouw Online Training.

Ik weet niet of ik wel geschikt ben als trainer?

Het ontwikkelen van een Online Training vraagt andere trainingsvaardigheden dan bij een live training. Het gaat er nu niet meer om of je een deelnemersgroep kunt begeleiden met een training, maar of je in staat bent om je kennis en ervaring over te brengen met geschikte leermiddelen en -methoden.

Met een Online Training wordt vooraf de hele training opgebouwd, aansluitend bij het doel van de training. Daarna is er geen trainer meer nodig. Een deelnemer volgt immers zelfstandig de Online Training. Overigens is dit is afhankelijk van de leermethoden die worden gebruikt.

Het Online Trainingsinstituut helpt je bij het opzetten van de training als het gaat om didactiek, leermiddelen en het aansluiten bij de deelnemers.

Hoe weet ik of mijn Online Training aanslaat bij de deelnemers?

Wanneer je een Online Training gaat ontwikkelen, wil je zeker weten dat deze ook echt gevolgd gaat worden door de deelnemers. Daarom voeren wij als eerste altijd een goede analyse uit voor er een begin wordt gemaakt met het ontwikkelen. Wat is het doel van de training, voor wie is deze geschikt en wat wordt de inhoud? Daarna pas wordt gekeken hoe de training – didactisch – wordt opgebouwd.

Het Online Trainingsinstituut heeft veel ervaring met het opbouwen van (online) trainingen waarbij de didactiek het uitgangspunt is. Daarmee bedoelen we dat we rekening houden met hoe mensen leren, welke leerstijl ze hebben en hoe je goed aansluit bij de verschillende deelnemers. Zo blijkt dat het varieren in leermiddelen een belangrijke bijdrage levert aan het leerplezier. En dat is weer nodig om deelnemers blijvend te motiveren om de training te doorlopen.

Hoe beter vooraf is nagedacht over deze aspecten, hoe succesvoller de Online Training zal worden. Het Online Trainingsinstituut heeft alle middelen in huis om zowel de analyse te doen als het opbouwen van een aantrekkelijke Online Training.

Hét Online Trainingsinstituut

Q & A: Marketing

Is een Online Training ook een Marketing Tool?

Online Trainingen worden steeds vaker ook als Marketing Tool ingezet. Ze kunnen een mooi opstapje vormen naar het upsellen van een vervolgtraject. De deelnemers van jouw training leren jou en de waarde van jouw product of dienst zo vast kennen en wanneer je de training goed opzet zullen ze enthousiast worden en neemt het verlangen toe om meer van jou af te nemen. Juist wanneer je de Online Training een onderdeel maakt van jouw Marketing Strategie is het van het hoogste belang om vóóraf een effectieve strategie op te zetten.

Wat is Marketing eigenlijk wel en niet?

Over het woord Marketing bestaan veel misvattingen. Over wat het wel en niet is zijn niet alle experts het met elkaar eens. Het komt er kort gezegd op neer dat Marketing erop uit is klanten te ‘maken’. Door de training zo te ontwikkelen dat deze aansluit bij de werkelijke behoefte van de deelnemers ben je al een flink eind op weg. Maar er is meer…. Ook het bepalen van de prijs valt onder Marketing. Zo ook de missie en visie waarmee je dat doet. Het bepalen van de doelgroep tot wie jij je richt en natuurlijk het meest bekende onderdeel: De Marketing Communicatie. Want als niemand weet dat je bestaat of wanneer je een heel andere taal spreekt dan jouw ideale klant dan vinden jullie elkaar niet. Hierbij valt te denken aan de promotie op bijvoorbeeld jouw (nog te bouwen?) website, op de Social Media kanalen waarop jouw doelgroep zich bevindt, het plaatsen van advertenties afgestemd (ook wel targetting genoemd) op jouw doelgroep enzovoort. Geen eenvoudige taak maar wel een heel belangrijk onderdeel van jouw strategie. 

Kan ik de Marketing niet gewoon zelf doen?

Ja, natuurlijk zou dat een overweging kunnen zijn. Er vanuit gaand dat je er ook in thuis bent natuurlijk. Toch blijkt dat in de praktijk erg lastig te zijn. Zelf met de ervaring en kennis die je ervoor nodig hebt. Hét Online Trainingsinstituut maakt graag tijd voor je om te bepalen wie wat zal doen en welke rol jij of jouw medewerkers daarbinnen kunnen innemen. Onder het mom van werken op maat.

Hét Online Trainingsinstituut

Q & A: Leeromgeving

Ik zie zo op tegen de techniek erachter?

Wij kunnen ons voorstellen dat je een vakman of vakvrouw bent met veel kennis over het onderwerp van jouw Online Training maar dat je vast loopt wanneer je alleen al denkt aan de techniek die je nodig hebt om jouw Online Training live te zetten. Het aanbod is groot en de mogelijkheden zijn eindeloos. En eenmaal een keus gemaakt draai je dat ook niet zo snel terug. Hét Online Trainingsinstituut is niet gebonden aan één specifieke methode en informeert je graag over wat het beste bij jou past. Je zult ook zien dat wanneer wij de basis voor jou opzetten je er gemakkelijk en snel zelfstandig mee werkt. 

Ik wil ook graag video's plaatsen. Kan dat?

Veel mensen denken bij het ontwikkelen van een Online Training aan het produceren van video’s waarop ze een training geven zoals ze dat normaliter offline zouden doen. Dat kan en de leeromgevingen waarmee wij werken laten dat zeker toe. We raden je echter niet aan om enkel video’s in te zetten. Juist de afwisseling met verschillende andere technieken maakt de training veel levendiger en stelt je in de gelegenheid om mensen met diverse leerstijlen bij de les te houden. Je kunt je bovendien afvragen of een Online Training die deelnemers zelfstandig volgen wel het beste past bij jouw doelgroep en het doel dat jij voor ogen hebt. Een live training online (ookwel onlive genoemd) zou dan een goed alternatief kunnen zijn. Hierin geef je wel een live training zoals je gewend bent maar dan live. Daarnaast zien we bovendien dat steeds vaker wordt gekozen voor Blended Learning. In deze vorm van trainen wordt een mix gemaakt van Online en Offline Trainingen. Hét Online Trainingsinstituut adviseert je hierover graag.

Kan ik de techniek en de opmaak ook uitbesteden?

Dat kan zeker! Hét Online Trainingsinstituut neemt je die zorg graag uit handen. We stemmen dan samen af hoe je het beste jouw trainingen aan kunt leveren en welke wensen je zelf hebt waarna we er voor zorgen dat alles online komt te staan op de manier die jij wenst. Kort gezegd, we maken het je zo gemakkelijk als jij wenst. 

KLANTEN DIE JOU VOORGINGEN

Belastingdienst - Online Trainingsinstituut
ING - Online Trainingsinstituut
ABN - Online Trainingsinstituut
UWV - Online Trainingsinstituut
Rabobank - Online Trainingsinstituut
Avans - Online Trainingsinstituut
Dukers & Baelemans - Online Trainingsinstituut
PWC - Online Trainingsinstituut
Rijkswaterstaat - Online Trainingsinstituut
Horizon - Online Trainingsinstituut
Libre Foundation - Online Trainingsinstituut
VDS - Online Trainingsinstituut
KPN - Online Trainingsinstituut
Unilever - Online Trainingsinstituut
Monuta - Online Trainingsinstituut